RSS

Hoţul de cărţi – Viaţa ca un jurnal

18 mai

blogulunuiconcitadin.wordpress.com-carte

O carte despre viaţa unei familii germane de dinainte şi în timpul celui de al doilea război mondial ;
o carte despre o fată fascinată de cărţi şi puterea magică a cuvintelor ;
o carte despre vise interzise , supravieţuire , viaţă , curaj şi speranţă ;
o carte despre un băiat blond , un boxer evreu şi nişte militari fanatici ;
o carte despre o naratoare neconvenţională .

Liesel Meminger şi fratele lui mai mic sunt duşi de către mama lor să locuiască cu o familie socială . Pe drum fratele ei mai mic moare . După înmormîntare , viaţa ei se schimbă . Ea ridică din zăpada o carte . Rătăcită de un gropar . Tatăl ei adoptiv o învaţa să citească şi să scrie . În curînd v-a fura cărţi de la incendieri organizate de autorităţile militare fanatice şi din biblioteca soţiei primarului .
Liesel se v-a folosi de puterea cuvintelor pentru a alunga teama din adăpostului antiaerian şi de a înăbuşi zgomotul bombardamentului din afara acestuia . Se v-a folosi de aceiaşi putere pentru a-l menţine pe Max în viaţă .
V-a începe să scrie scrisori catre mama ei chiar dacă mama ei adoptivă nu era de acord dintr-un motiv pur politic periculos pentru acea vreme . Mai tîrziu influenţată de Max şi de soţia primarului v-a scrie propriul ei jurnal . Un jurnal care i-a salvat viaţa în timpul unui raid aerian neanunţat .

Hans Hubermann – Tatăl adoptiv al Liesel , zugrav de meserie , mereu în căutare de lucru . Lucra pentru oricine . Bunătatea lui i-a oferit fericirea lui Liesel , dispreţul vecinilor dar şi încorporarea la sfîrşitul războiului din partea autorităţilor militare pentru că a avut curajul să ofere o bucată de pîine uscată unui evreu .

Rosa Hubermann – Suplimenta veniturile familiei spălînd şi călcînd rufele familiilor mai înstărite din oraş . Poseda o abilitatea unică de a scoate pe oricine din sărite dar avea cum Naratoarea spunea ” o inimă mai mare decît ar crede unii ” .

Rudy Steiner – Băiatul cu părul de culoare lămîiei , cu ochi albaştri , considerat puţin nebun de ceilalţi pentru că a alergat de unul singur pe stadion uns de tăciune pe faţă imitîndu-l pe atletul de culoare – Jesse Owens . Mereu cu gîndul la mîncare şi în competiţie cu Liesel avînd ca premiu un sărut , el este cel ce i-a oferit lui Liesel titlu de ” hoţul de cărţi ” asta după ce i-a scos o carte din rîul îngheţat .

Max Vanderburg – boxerul evreu ascuns în pivniţa familiei Hubermann . ” Bufniţa tăcută şi fără aripi ” – aşa cum scria Liesel în jurnalul ei , este singurul personaj care i-a oferit Naratoarei ” o clipă de răgaz ” . Primea zilnic buletinul meteo de la Liesel şi-l desena pe perete iar noaptea în timpul unui raid aerian a avut curajul să iasă din ascunzătoare şi să privească stelele .

Cartea sau filmul
Cartea îţi oferă într-un mod surprinzător o dezvăluire a unor evenimente importante înainte ca ele să se producă contrar mersului firesc de desfăşurare a acţiunii , în timp ce filmul păstrează atmosfera din carte , existînd doar mici modificări ( adaptări ) în desfăşurare pentru un curs mai lin a evenimentelor . Filmul oferă o nuanţă mai romantică faţă de carte , acţiunea se derulează în jurul lui Liesel , carte în schimb oferă o imagine de asamblu mai complexă a acelor vremuri , din punctul de vedere al Naratoarei .

Mi-a plăcut cartea care la prima vedere am considerat că este uşor de citit datorită structurii în care a fost scrisă chiar dacă nu s-a întîmplat chiar aşa . Ecranizarea cărţii mi-a plăcut la fel de mult , vine într-un fel în completarea cărţii .
Sursa
Hoţul de cărţi – Markus Zusak , Editura Rao

şi ecranizarea cărţii cu acelaşi titlu

sursa:youtube.com(Grand Enterainment)

 
 

Etichete: , ,

12 răspunsuri la „Hoţul de cărţi – Viaţa ca un jurnal

 1. ellamyway

  6 august 2014 at 18:01

  Atenție la ortografie și la punctuație: v-a se scrie legat când formează viitorul („ea va fura cărți”, spre deosebire de „ea v-a furat cărțile”, adică dvs. vi le-a furat), iar înainte de semnele de punctuație (virgulă, punct, ghilimele) nu se pune spațiu.

  Apreciază

   
 2. neyravictoria

  31 mai 2014 at 19:34

  Felicitari pentru subiectul recenziei tale. De curand am vazut filmul.
  E preferabil sa citim cartile apoi sa vedem ecranizarile, deoarece acestea nu sunt fidele intotdeauna literaturii. Dar daca nu avem ocazia, un film ca acesta te incita si la lectura apoi.

  Apreciază

   
 3. rogrm

  22 mai 2014 at 07:03

  Mi-a făcut plăcere să citesc despre recenzia cărții pe care ai prezentat-o. Nu am citit cartea, dar am văzut filmul, care mi-a plăcut, o ecranizare reușită. O zi frumoasă !

  Apreciază

   
  • blogulunuiconcitadin

   22 mai 2014 at 23:14

   Pentru mine a fost o experinţă deosebită să am la îndemîna şi cartea şi filmul ! Sunt multe lucruri ce nu apar în film . Să compar viziunea regizorului cu propria mea impresie despre carte citind-o . Mulţumesc pentru apreciere ! Inspiraţie vă doresc !

   Apreciază

    
 4. Pishky

  18 mai 2014 at 23:35

  E un film care merită într-adevăr văzut, iar cartea, desigur, merită citită!

  Apreciază

   
 5. Ştefania

  18 mai 2014 at 20:40

  Îţi mulţumesc mult pentru recenzie, sper să citesc cartea cât mai curând posibil.
  Ai o seară minunată! 🙂

  Apreciază

   
  • blogulunuiconcitadin

   18 mai 2014 at 23:15

   să ai o săptămînă frumoasă şi plăcută! 🙂

   Apreciază

    
   • Ştefania

    1 iunie 2014 at 18:08

    Am cumpărat cartea şi sunt foarte bucuroasă pentru asta. Sper să vizionez şi filmul cât mai curând posibil.
    O seară superbă îţi doresc! 🙂

    Apreciază

     
 
Fosile şi pietre

Just another WordPress.com site

BUCEGI NATURA 2000

Un site despre turism, mediu si cultura

Assassin CG

Clientu' de azi, victima de maine

Paul Militaru

Photography Portfolio

Kevin Standage

An Indian travel photography blog

Atitudinea mea...

Blog de fotografie, călătorii, natură... "Atitudinea e un mic detaliu care face o mare diferenţă" (Winston Churchill), "Legendele spun că fotografiile fură sufletul oameniilor. Eu, ca fotograf, dau suflet fotografiilor" (Aurel Rapa)

Fermín Goiriz Díaz

Fotografía y algo más

Vultureşti

Auf einmal ist alles relativ

ILEANA PARTENIE

mostly about Bucharest. about yesterday's traces and today's world * surtout sur bucarest. sur les traces d'hier et le monde d'aujourd'hui

Livia Mihaela Firincă Photography

Să privim lumea cu sufletul

dan moldovan

blog de poze

Iulia Radu - Photography

"...photographs open doors into the past but they also allow a look into the future." - - Sally Mann

Die Augensprache

Meine Eigenwelt

Global Sojourns Photography

Photography & Philosophy

Captain Jills Journeys

She sails the seven seas in search of FREEDOM

Genunchiul Lumii

blogolumea. strada sforii. poezie pierdută. crochiuri. cotidiene

%d blogeri au apreciat: